Caprili Montalcino
Vinařství Caprili bylo založeno roku 1965 a nachází se v toskánském městečku Montalcino. Jde o malé rodinné vinařství zaměřující se na produkci vín pouze ze svých vinohradů. Převládá zde odrůda Sangiovese grosso, ze které se vyrábí Rosso di Montalcino DOC a světoznámé Brunello di Montalcino DOCG, které sklízí každoročně vynikající ohlasy od světoznámých kritiků.
Vinařství vede mladý a sympatický vinař Giacomo Bartolommei, který se neustále snaží zvyšovat kvalitu produkovaných vín, ať už velmi přísným výběrem při selekci hroznu nebo neustálou modernizací výrobních procesů. Je již 4. generací rodu Bartolommei a vinařství po dokončení studia převzal po svém otci. Jeho prvním ročníkem, kdy vyrobil premiérové Brunello di Montalcino byl skvělý a úspěšný ročník 2010. Přes 65% vína je exportováno mimo Evropu na asijský a americký trh a vinařství bývá velmi brzy po příchodu nového ročníku Brunella do prodeje vyprodané.
Vermentino Toscana Settimia IGT
- Vinařství Caprili
Sangiovese Toscana Ilex IGT
- Vinařství Caprili
Bílé suché víno vyrobené ze 100% odrůdy Vermentino. Fermentace probíhá po dobu 2-3 týdnů v nerezových tancích při řízené teplotě 16-18°C. Lahvování v lednu následujícícho roku.
Lehké až středně těžké, mladé, svěží, šťavnaté a aromatické víno s tóny citronové kůry, bílých květin a exotického ovoce. Lehká a svěží kyselinka v závěru. Příjemně pitelné víno.
Obsah alkoholu: 13.5%
Karton 6ks
Červené suché víno vyrobené ze 100% odrůdy Sangiovese Grosso. Víno zraje v nerezu a jen velmi malá část v dubových sudech. Víno Ilex je pojmenováno podle jednoho ze symbolů města Montalcino – dubového stromu Quercus ilex.
Třešňové ovocné aroma. V chuti mladé, svěží a ovocné víno. Skvělé základní Sangiovese z Montalcina vhodné ke každodennímu popíjení. Skvěle se hodí k pokrmům na rajčatovém základu a červenému masu nebo pizze. Teplota podávání 16°C. Víno je vhodné k vypití když je mladé.
Obsah alkoholu: 14%
Karton 6ks
Moscadello di Montalcino DOC
- Vinařství Caprili
Rosso di Montalcino DOC
- Vinařství Caprili
Bílé sladké víno vyrobené ze 100% odrůdy Moscato bianco. Víno zraje v nerezu. Moscadello je nejstarší víno, které se produkuje v Montalcinu. Průměrně se ročně vyrobí pouze 3000 ks lahví.
Slámově žlutá barva. V aroma květinové tóny typické pro odrůdu Moscato, dále také náznaky medu a mandlí. V chuti svěží a příjemně sladké, se stopami po mangu, bílé broskvi nebo meruňce. Desertní víno vhodné například k sušenkám Cantuccini. Archivační potenciál 5 let.
Obsah alkoholu: 8.5%
Karton: 6ks
Červené suché víno vyrobené ze 100% odrůdy Sangiovese Grosso. Tzv. „Baby Brunello“, které zraje 12 měsíců v sudech slavonského typu a poté další 4 měsíce v lahvi než jde do prodeje. Hrozny byli sklizeny manuálně. Produkce 35 000 lahví / rok
Barva je rubínově červená, intenzivní aroma nasládlého čerstvého červeného ovoce. V chuti velmi ovocné, harmonické a elegantní. Středně plné až plné, jemné víno s příjemnou tříslovinou. Skvěle se hodí k pokrmům na rajčatovém základu, červenému a králičímu masu a také k lehce kořeněným sýrům. Teplota podávání 18°C. Víno je vhodné k okamžitému vypití nebo archivaci až 8 let.
Obsah alkoholu: 14%
Karton: 6ks
Brunello di Montalcino DOC
- Vinařství Caprili
Brunello di Montalcino Riserva AdAlberto DOC
- Vinařství Caprili
Hrozny Sangiovese Grosso jsou sklízeny z vinic starých přibližně 20 let. Po sklizni nastavá 25 denní fermentace při teplotě 28-30°C. Fermentace probíhá na čistě přírodní bázi bez přidání kvasinek. Poté je víno uloženo k zrání na 3 roky do dubových sudů o objemech 30, 40 a 60 hl. Následně je ještě minimálně 4 měsíce ponecháno v lahvi.
Barva je rubínově červená, přecházející ke granátové. Vůně je nádherně ovocitá, s aroma višní, třešní, balsamika i kůže. Chuť je robustní, harmonická, uhlazená s tóny brusinek, Marasca višní, lékořice a pomerančové kůry. Tříslo je pevné se svěží kyselinou, která dodává skvělou vyváženost v chuti. Velmi vhodné k archivaci až do roku 2035.
Obsah alkoholu: 14%
Karton: 6ks
Červené suché víno vyrobené ze 100% odrůdy Sangiovese Grosso. Vlajkové víno vinařství Caprili, které se vyrábí jen v těch nejlepších ročnících, kterým ročník 2012 bezpochyby byl. Hrozny Sangiovese Grosso byly sklizeny z vinohradu Madre, vysazeném v roce 1965. Vyrobeno bylo pouze 4000 lahví.
Barva je tmavá a rubínově červená. Aroma je zemité, je zde cítit kůže, podrost a balsamikové tóny. Chuť je pevně strukturovaná, plná, koncentrovaná, šťavnatá, s náznaky černých sušených třešní, ostružin, lékořice a tabáku. Zakončení je dlouhé s velmi pevnou tříslovinou. Před konzumací je vhodné nechat víno dekantovat – cca 2h, mnohem lépe tak rozvine svůj potenciál. Velmi vhodné k archivaci až do roku 2032. Vhodné k vypití přibližně po 5-7 letech v lahvi. Párování je možné se například se zvěřinou.
Obsah alkoholu: 15%
Karton: 6ks